**NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 14 How Big? How Heavy?**

**NCERT Textbook Page 188 **

**Your Measuring Glass**

**1.Now make a guess. Do you think the volume of 10 five-rupee coins will be more than that of 10 marbles?**

** Guess the volume of each of these:**

**Ans.**

A ball is nearly 2 marbles.

An eraser is nearly 2 marbles.

A lemon is nearly 3 marbles.

A pencil is nearly 2 marbles.

A potato is nearly 4 marbles

**2.Now make your own measuring glass using 35 marbles.**

** Take a glass of water and mark the level of water as ‘O’. Then put in 5 marbles and mark the level of water as 5 M.**

** Again drop 5 marbles and mark the level of water as 10 M. Likewise make the markings for 15 M, 20 M, 25 M, 30 M and 35 M.**

** Now put each thing in the measuring glass and check your guess.**

** Try with different things like a matchbox, a stone, etc. and fill the table.**

**Ans.**

**NCERT Textbook Page 189**

**1.Which has More Volume?**

**Use your measuring bottle to find out:**

**(a) What is the volujne of 6 marbles?………………… mL**

**Ans.** 7 mL.

**(b) What is the volume of 16 one-rupee coins?…………………..mL**

**Ans.** 18 mL.

**(c) The volume of 24 marbles is………… mL.**

**Ans**. 28 mL.

**(d) The volume of 32 one-rupee coins?………………… mL**

**Ans.** 36 mL.

**(e) Mollie puts some five-rupee coins in the measuring bottle. How many coins has she put in it.**

** • If 30 mL water is pushed up?…………………**

**Ans.** 27 coins.

**• If 60 mL water is pushed up?…………….**

**Ans**. 54 coins.

**2.First guess and then use your measuring bottle to find out the volume in mL of**

** some other things.**

**Ans.**

**3.Guess how many litres of water your body will push up? **

**Ans.** About 30 L.

**NCERT Textbook Page 190**

• Hey! My Math-Magic book is about **26** cm long. So **26** cm cubes will fit along its length.

• And it is about **26** cm wide. So** 26** cubes will fit along the width.

• So total **520** cm cubes will fit on the Math-Magic book. (26 x 20 = 520 cubes)

• Now if all these cubes are arranged in one line then how long will that line be? **520** cm.

**NCERT Textbook Page 191**

**Practice Time**

**1.A stage (platform) is made with 5 Math-Magic books. The volume of this stage is the same as 520 x 5 = 2600 cm cubes.**

** 2.Guess the volume of these things in cm cubes.**

**• A matchbox is about 24 cm cubes.**

** • A geometry box is about 96 cm cubes.**

** How will you check your guess? Discuss.**

**Ans.** **Matchbox:**

Length = 6 cm

Breadth = 4 cm Height = 1 cm

Hence, Volume = 6x4x1 = 24 cubic cm

**Geometry Box:**

Length = 16 cm Width = 6 cm Height = 1 cm

Hence, volume = 16 x 6 x 1 = 96 cubic cm

**Matchbox Play –**

Tanu is making a stage with matchboxes. She first puts 14 matchboxes like this in the first layer

She makes 4 such layers and her stage looks like this.

**1.She used___________matchboxes to make this stage.**

**Ans.**Number of matchboxes in 1 layer = 14

Hence, number of matchboxes in 4 layers = 14 x 4 = 56

**2.The volume of one matchbox is the same as 10 cm cubes. Then the volume of this stage is same as________cm cubes.**

**Ans.**Volume of 1 matchbox = 10 cubic cm

Hence, volume of 56 matchboxes = 10 x 56 = 560 cubic cm.

**3.Which has more volume – your Math-Magic book or Tanu’s platform?**

**Ans.**Tanu’s platform has more volume.

**4.With your friends, collect many empty matchboxes of the same size. Measure the sides and write here.**

**•My matchbox is_____cm wide.**

**Ans**. 3 cm

**•It is_____ cm long**

**Ans.** 5 cm

**•It is_____cm high**

**Ans.** 1 cm

**5.Use 56 matchboxes to make platforms of different heights. Fill this table**

**Ans.**

The volume of each platform is equal to 56 matchboxes.

**6.Make deep drawings of the platform^ you have made**.

**Ans.****Platform 1**:

**Platform 2**:

**NCERT Textbook Page 193**

**Practice Time**

Mohan arranged his matchboxes like this

**1.How many matchboxes did he use to make it? What is its volume in matchboxes? …….. matchboxes.**

**Ans. **Mohan used 30 matchboxes (16 + 9 + 4 +1 = 30)

The volume is 30 matchboxes.

**2.Collect empty matchboxes. Arrange them in an interesting way. Make a deep drawing of it.**

**Ans.**One example is given below

**Making A Paper Cube (Activity)**

Aanan and his friends are making a cube with paper. They cut a sheet of paper into a square of 91.5 cm side. They cut 6 such squares. Follow these photos to make your paper cube.

1.Fold the paper into four equal parts to make lines like this.

2.Fold the top left corner and the corner opposite to it like this.

3.Fold the top and bottom edges to meet the centre line. Now fold corner P.

4.So that the paper looks like this.

5.Fold corner Q in the same way. The paper will look like this now.

6.Lift corner P and slip it under the folded paper like this.

7.Do the same for corner Q. The paper will look like this.

8.Turn the paper and fold it to make lines like these.

9.Each child shoul<J make one such piece. Six children will take their pieces and put one inside another to make this paper cube.

**Note:** Remember to begin with a square paper of side 19.5 cm. Also, in step 2 you must all start by folding the left corner

**NCERT Textbook Page 194**

**How Big is Your Cube?**

**1.(a)How long is the side of your cube? 7 cm**.

**(b)How many centimetres cubes can be arranged along its:**

•Length? 7 cm

•Width? 7 cm

•Height? 7 cm

**(c) Answer Thimpu’s questions:**

**•To make the first layer on the table how many cm cubes will I use?_________**

**Ans.** 49 cm

**•How many such layers will I need to make?**

**Ans.**7 such layers.

**(d) So the total cm cubes = (7x7x7) = 343**

** (e) The volume of the paper cube is same as cm cubes.**

**Ans**.343 cm cubes.

**2.Anan made a big cube having double the side of your paper cube. How many of your paper cubes will fit in it?**

** Try doing it by collecting all the cubes made in your class.**

**Ans.**Side of Anan’s cube = 2 x 7 = 14 cm

We have arranged 2×2 = 4 paper cubes in first layer.

And 2 such layers of 4 paper cubes.

Hence, we can arrange 4×2 = 8 cubes

**NCERT Textbook Page 195**

**Packing Cubes**

**1.What is your guess? Who is right? –**

**Ans. **Dinga is right.

**2.How can Ganesh and Dinga test their guesses before packing the cubes in the boxes? Discuss with your friend.**

**Ans.****Let us take the first box:**

Length = 20 cm, Width = 10 cm, Height = 6 cm Hence, volume = 20 x 10 x 6 = 1200 cubic cm 12000 cubic cm < 4000 cubic cm

**Second Box**

Length = 11 cm, Width = 11 cm, Height = 10 cm

Hence, volume = 11 x 11 x 10 = 1210 cubic cm which is less than 4000 cubic cm

**Third Box**

Length = 15 cm, Width = 9 cm, Height = 10 cm ,

Hence, volume = 15 x 9 x 10 = 1350 cubic cm which is less than 4000 cubic cm. Adding the volumes of all these three boxes, we get 1200 + 1210 + 1350 = 3760

This is less than 4000 cubic cm and hence Dinga is right.

**NCER.T Textbook Page 196**

**Which Pipe Fills More?**

Collect some old postcards. You can also use thick paper of size 14 cm x 9 cm.

Fold the postcard along the width to make pipe 1. Join the ends with cello tape. Take another postcard and fold it along the length to make pipe 2. Join the ends with tape.

**1.Guess which pipe can take more sand inside it. Hold it on a plate and pour sand to check your guess. Was your guess correct? Discuss.**

**Ans.**Pipe 2 can take more sand. This was confirmed during checking.

**2.Now do the same with other pipes shown here.****To make the triangle shaped pipe 3, draw two lines on the postcard. Fold the postcard along the lines. Join the ends with tape.**

** Now make the square-shaped pipe 4.****Find out which pipe can take the most sand inside it. So which pipe has the most volume?**

**Ans.** Square-shaped pipe 4^has more volume.

**NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 14 Page 197**

**Trek to Gangotri**

**(a) For 6 days, each person will need**

** • Rice and flour =_________g**

**Ans.**100 g + 100 g = 200 g 6 x 200 g = 1200 g

**•Pulses =________g**

**Ans.**1/3 of weight of rice and flour

= 1/3 x 1200 = 400 g

**•Dried onions =_______g**

**Ans.**10 x 6 g = 60 g

**(b) How much of fresh tomatoes should be dried for 6 days for 10 people?**

**Ans.**6 x 10 x 10 = 600 g

**(c) What is the total weight of food (for 6 days) in each person’s bag?**

**Ans.**

**NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 14 Page 198**

**How Heavy Am I?**

Do you remember the story of how Vaidika’s daughter found the weight of an elephant?

**1.Can you guess the weight of the heaviest animal on this earth? No, it’s not me. I weigh only 5000 kg! It is the Blue Whale. Its weight is around 35 times more than me. So how many thousand kg does it weigh?**

**Ans.**The weight of Blue Whale = 35 x 5000 = 175000 kg

**2.Guess how many children of your weight will be equal to the weight of an elephant of 5000 kg.**

**Ans**.Let us assume that weight of one child = 40 kg

Then number of children equal to weight of an elephant = 5000 + 40 = 1250

**3.At birth, a baby elephant weighs around 90 kg. How much did you weigh when you were born? Find out. How many times is a baby elephant heavier than you were at birth?**

**Ans**.Baby elephant’s weight = 90 kg

My weight at the time of birth = 3 kg So, baby elephant is; 90 3 = 30 times heavier

**4.If a grown up elephant eats 136 kg of food in a day then it will eat around**

** ___________ kg in a month.**

**Guess about how much it will eat in a year.**

**Ans**.Food in a day = 136 kg

Hence, food in a month = 136 x 30 = 4080 kg And food in a year = 4080 x 12 = 48960 kg

**NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 14 page 199**

**Shahid Saves the Bank!**

Shahid works in a bank. He sits at the cash counter. Whenever there are too many coins he does not count them. He just weighs them

**1.How many coins are there in a sack of 5 rupee coins if it weighs:**

** (a) 18 kg?**

**Ans.**18 kg = 18 x 1000 g = 18000 g Weight of 1 coin = 9 g

Hence, number of coins in 18000 g = 18000 ÷ 9 = 2000 coins

**(b) 54 kg?**

**Ans.**54 kg = 54 x 1000 = 54000 g

Number of coins in 54000 g = 54000 9 = 6000 coins

**(c) 4500 kg?**

**Ans**.4500 kg = 4500 x 1000 = 4500000 g

Number of coins in 4500000 g = 4500000 ÷ 9 = 900000 coins

**(d)2 kg and 250 g?**

**Ans.**2 kg and 250 g = 2 x 1000 g + 250 g = 2000 + 250 = 2250 g Number of coins = 2250 ÷ 9 = 250 coins

**(e)1 kg and 125 g?**

**Ans.**1 kg and 125 g

= 1 x 1000 g + 125 g = 1125 g Number of coins = 1125 ÷ 9 = 125 coins

**2.2250 g can also be written as 2 kg and 250 g. Can you explain why?**

**Ans.**We know that 1 kg = 1000 g

When 2250 g is divided by 1000; we get 2 as quotient and 250 as remainder. Hence, it can also be written as 2 kg and 250 g

**3.A 2 rupee coin weighs 6 g. What is the weight of a sack with:**

**(a) 2200 coins?**

**Ans.**‘Weight of 1 coin = 6 g

Hence, weight of 2200 coins

= 2200 x 6 = 13200 g = 13 kg and 200 g

**(b)3000 coins •**

**Ans**. Weight of 3000 coins

= 3000xx 6 = 18000 g = 18 kg

**4.If 100 one rupee coins weigh 485 g, then how much will 10000 coins weigh?**

**Ans.**Since 100 one rupee coins weigh 485 gm .,

Hence, weight of 1 coin = 485÷100

Hence, weight of 10000 coins = (485 ÷ 100) x 10000 = 485 x 100

= 48500 = 48 kg and 500 g.

**NCERT Solutions for Class 5 Maths Chapter 14 Page 200**

**Find Out And Discuss**

**1.How do people who cannot see make out different notes and coins?**

(Hint: Look for a shape on notes of? 20, 50,100, 500, etc. and feel it.) Ans. They can recognize different notes by feeling and touching them. Their sense of touch is well developed. Shapes, mentioned above, are made to assist blind people in recognizing a note.

What should we look for to check if a 100 rupee note is real or fake?

Ans. We may check the following:

(i) Shape, size, paper Hi) Style of printing

(iii) Water mark (The white area with Gandhi’s image)

(iv) (Bharat; in Hindi), RBI on the shiny security thread.

NCERT SolutionsMathsEVSEnglishHindiParyavarana Adhyayan